Rubber profielen voor veelzijdig gebruik

Rubber profielen voor veelzijdig gebruik

Er is bijna niks veelzijdiger dan rubber profielen voor de afwerking en afdichting van producten. Denk aan toepassingen voor auto’s, boten, de machine industrie, de kassenbouw. Maar ook voor huizen in de vorm van dakbedekkingen en raam- en deursystemen. Lees vooral verder om meer te weten te komen over rubber profielen, zijn functies en vele verschillende soorten. 

Functies van een rubber profiel

Een rubber profiel is op vele verschillende plekken in huis inzetbaar. Voor een isolerende functie kun je bijvoorbeeld het rubberen profiel gebruiken bij deuren en ramen. Zo maak je alles wind- en waterdicht. Verder gebruikt men vaak een rubber profiel voor dakbedekkingen, om vlakken waterdicht af te sluiten. Rubber profielen zijn echter niet alleen handig voor binnenshuis, maar ook bijvoorbeeld voor het voorkomen van schade bij een boot. Een rubber stootrand voorkomt eventuele schade en krassen. Je bent dan beschermt tegen scheuren en beschadigingen door de hoge elasticiteit van rubber profielen. Zoals je wel merkt kun je een rubber profiel voor vele verschillende projecten gebruiken. Daarom zijn er ook veel verschillende soorten rubber.

Een rubber profiel van EPDM

Laten we beginnen met bij EDPM rubber. De benaming staat voor Ethyleen Propyleen Dieen Monomeer. Het is veelzijdig en erg geschikt voor buitenprojecten. Dat komt doordat EDPM kan worden blootgesteld aan ozon, Uv-straling, stoom en extreme weersomstandigheden en verouderingsbestendig. Zélfs bij enorme temperatuurverschillen behoudt dit materiaal zijn eigenschappen. Opzoek naar een profiel dat scheuren in het materiaal beperkt? Dan kun je het beste EPDM rubber met inlagen aanschaffen. Deze heeft een hogere trek- en scheursterkte. Daardoor is het erg geschikt voor rubber stroken.

Een rubber profiel van Nitril 

Om aantasting door olie te voorkomen is NBR ontwikkeld. Dit betekent dat de eigenschappen van het rubber intact blijven. Zélfs als het rubber aangetast is door oliën en vetten. Opzoek naar een geschikt materiaal om afdichtingen en andere onderdelen voor industrieel omgevingen? Dan is Nitril of Nitrile een zeer geschikt product. Dit materiaal wordt ook wel in de voedingsmiddelenindustrie gebruikt. Denk bijvoorbeeld aan de onderdelen van vulmachines van diverse dranken. 

rubber profielen, verschillen in maat en vorm

Een rubber profiel van siliconen 

Dan heb je ook nog siliconen rubber, ook wel super rubber genoemd. Dit komt omdat siliconen rubber zelfs in extreme omgevingen stabiel blijft. Vanwege zijn hoge bestendigheid tegen temperatuur zijn producten van deze rubberkwaliteit vooral voor industriële toepassingen erg geschikt. Nog een pluspunt: dit materiaal is ook zeer duurzaam en erg flexibel. 

Een rubber profiel van TPE

De afkorting TPE staat voor thermoplastisch elastomeer. Het is een bijzonder materiaal omdat er eigenschappen van zowel een elastomeer (rubber) als van een thermoplast (kunststof) inzitten. Het is begrijpelijk dat het lastig wordt met alle afkortingen en informatie. Bij TPE moet je in ieder geval onthouden dat het als grote voordeel heeft dat het gemakkelijk te bewerken is en een hoge elasticiteit bevat. Het materiaal is vaak in verschillende kleuren, afmetingen en typen verkijgbaar. Vandaar dat TPE breed inzetbaar is. Van speelgoed tot dakbedekkingen en vensterafdichtingen, TPE is geschikt voor veel variërende toepassingen.

Een rubber profiel van Neopreen 

Neopreen rubber is vooral bekend bij de scheepvaart. Dit materiaal is een van de meest toepasbare rubbersoorten op vele fronten. Neopreen is heeft een gemiddelde chemische bestendigheid en is weer- en ozonbestendig. Ook biedt dit materiaal een goede weerstand tegen slijtage. Neopreen rubber is het meest veelzijdig inzetbaar vanwege de combinatie van eigenschappen. Bovendien kan het rubber zeer goed tegen zeewater. In de scheepvaart is dit materiaal dus erg gewild en zeer populair. 

Een rubber profiel van Moos

Voor de afdichting van deuren, luiken, sleuven of uitsparingen heb je moosrubber nodig. Dit materiaal heeft een aantal unieke eigenschappen. Je kunt moosrubber, ook wel mosrubber of sponsrubber meteen herkennen aan zijn kleine open cellen en zijn zachte materiaal. Door middel van de gesloten huid is het materiaal vloeistofdicht en na belasting zak het zijn oorspronkelijke vorm weer aannemen. Moosrubber is meestal in zowel EPDM als Neopreen rubber te verkrijgen. 

Een rubber profiel op maat

Heb je speciale wensen voor een rubber profiel? Dan is dat geen probleem want bij veel bedrijven kun je terecht voor een op maat gemaakt profiel. 

Comments are closed.