In 7 stappen succesvol verkopen op Amazon

In 7 stappen succesvol verkopen op Amazon

Je hebt prachtige producten die je graag aan zoveel mogelijk mensen verkoopt. Ook is het geen probleem als de vraag naar jouw producten ineens ontzettend zou groeien, want dat is het gevolg als je gaat verkopen op Amazon. Maar hoe pak je dat nu het beste aan?

Stap 1: doe onderzoek

Voordat je gaat beginnen is het verstandig om een basis onderzoek te doen. Heb je al duidelijk welk product je wilt gaan verkopen op Amazon? Dan is de volgende stap om na te gaan of er vraag is voor dat product op Amazon. Dat kun je bijvoorbeeld doen door te zoeken naar je concurrenten op Amazon. Hoe pakken zij het aan en wat zeggen de reviews over hun producten?

Bedenk ook welke verkoopprijs jij wilt gaan vragen en tegen welke leveringsvoorwaarden je dit kunt realiseren. Vergeet ook hier niet om te vergelijken met je concurrenten om te zien hoe zij dat aanpakken en wat hun vraagprijs is. Dat wil natuurlijk niet zeggen dat je altijd met je prijs moet zakken als je van mening bent dat jouw product beter is dan dat van je concurrent. Ben je gewoon bewust van wat er al aanwezig is op Amazon. Een prijs vragen die twee keer zo hoog is voor hetzelfde product als dat van je concurrent zal ervoor zorgen dat mensen minder makkelijk voor jou kiezen.

Stap 2: Een Amazon verkoopaccount en verzendingsmethode

Amazon biedt aan verkopers verschillende vormen van accounts aan. Dat betekent dus dat je bij het starten goed moet kijken welk account voor jou het best passend is. Wat zijn de kosten die je hier per verkoop of per maand aan kwijt bent? En past het betreffende account bij de manier waarop jij jouw bedrijfsvoering hebt ingericht. Vergelijk de opties voordat je jouw account aanmaakt.

Ook is het belangrijk om na te gaan of jij jouw voorraad in eigen beheer wilt houden of dat je een voorraad in een van de distributiecentra van Amazon wilt neerleggen. Ook deze keuze hangt samen met de keuze van je account.

Stap 3: Marketplace kiezen

verkopen op Amazon met een online marketing bureau

Ben je gevestigd in Nederland, dan lijkt het logisch dat je voor de Nederlandse marketplace kiest. Wil je liever wereldwijd gaan verkopen, overweeg dan ook een marketplace van één van de andere landen.

Stap 4: Voeg je producten toe

Misschien wel de leukste stap om te doen bij het verkopen op Amazon: het toevoegen van jouw producten, zodat iedereen ze kan gaan vinden. Voeg je een reeds bestaand product toe, dan is er waarschijnlijk al een productbeschrijving beschikbaar. Heb je een uniek product, dan zul je hier zelf nog voor moeten zorgen. In dit geval kan het ook zijn dat je zelf nog een barcode moet kopen die wereldwijd erkend is, de zogenoemde EAN codes.

Stap 5: Voeg je bankrekeningnummer en voorraad toe

Je klanten kunnen nu je producten zien. Super fijn. De verkoopkosten worden tweewekelijks op jouw bankrekening gestort door Amazon. Dan is het wel van groot belang dat zij het juiste bankrekeningnummer van je hebben. Voorkom dus dat je geld misloopt en voeg dit meteen toe nu je jouw account aan het maken bent.

Zorg ook dat het helder is hoeveel producten je op voorraad hebt die je meteen of binnen de leveringstermijn kunt leveren. Dit voorkomt ontevreden klanten die het product niet of pas veel te laat ontvangen.

Stap 6: Amazon bedrijfspagina en adverteren

Geef jouw klanten de juiste en meest volledige informatie over jouw bedrijf en jouw producten door een Amazon bedrijfspagina aan te maken.

Dan is het tijd om te gaan adverteren. Maak jezelf en jouw producten zichtbaar. Dat kan eenvoudig via Amazon advertising. Ook hierin zijn weer verschillende opties en mogelijkheden te kiezen. Zorg dus dat je je hierin goed verdiept om te ontdekken wat het beste bij jouw producten of voor jouw klanten past.

Stap 7: Analyseren en optimaliseren

Dit is niet iets dat je op dezelfde dag doet als het aanmaken van je verkoopaccount. Goed verkopen op Amazon is een proces dat steeds bijgestuurd moet worden om te optimaliseren. Houdt de resultaten van je advertenties goed in de gaten. Kijk hier bijvoorbeeld elk kwartaal naar en analyseer de uitkomsten. Waar kun je nog verbeteren zodat je wél jouw klanten bereikt? Of wellicht kun je iets verbeteren aan de hand van zoekwoorden en het aanpassen van je teksten.

Tot slot

Als je alle stappen hebt gevolgd is de kans groot dat ook jij succesvol wordt op Amazon. Blijf het altijd in de gaten houden en wordt een echte Amazon expert. Succes.

Comments are closed.