Seniorenalarmen zijn ook geschikt voor actieve ouderen

Seniorenalarmen zijn ook geschikt voor actieve ouderen

De meeste mensen denken dat een seniorenalarm pas handig is wanneer ze ziek zijn, worden of slecht ter been zijn. Dit is echter een grote misvatting. Natuurlijk komt een seniorenalarm ook van pas als u bang bent om te vallen of als u ziek bent. Maar de kans om te vallen is veel groter wanneer u nog volop in het leven staat, veel erop uit trekt en actief bent. Een actieve senior zeemt zelf de ramen, klimt zelf op de keukentrap en doet nog veel meer klusjes in en rondom het huis. Het risico om te vallen is voor een actieve senior dus minstens net zo groot en misschien nog wel groter dan iemand die ziek of slecht ter been is. 

Een ouderen alarm heeft u altijd binnen handbereik

Een andere reden waarom senioren vaak geen ouderen alarm willen aanschaffen, is omdat ze tegenwoordig toch al een mobiele telefoon hebben. We kunnen niet ontkennen dat een mobiele telefoon een zeer bruikbaar apparaat is om iemand te waarschuwen. Maar hoe gaat u iemand alarmeren als u de gsm niet binnen handbereik heeft? Dan wordt waarschuwen ineens heel lastig. Het dragen van een seniorenalarmen om uw hals of pols zorgt ervoor dat u vanaf elke plek in huis, of de tuin alarm kunt slaan. 

seniorenalarmen ook voor actieve ouderen

Hoe werkt een seniorenalarm? 

Een seniorenalarm voorkomt niet dat u valt, maar voorkomt wel dat u lang op hulp moet wachten. De meeste seniorenalarmen zijn uitgerust met één knop. Door op deze knop te drukken wordt de alarmfunctie gestart en worden er één of meerdere personen gealarmeerd. De telefoonnummers van de mensen die gewaarschuwd worden stelt u zelf vooraf in. Alle ouderen alarmen zijn te dragen om uw hals of pols. Sommige alarmknoppen en valalarmen zijn daarnaast waterdicht waardoor ze in sanitaire ruimtes gebruikt kunnen worden. Tenslotte is het ook mogelijk om het seniorenalarm te bevestigen aan de muur,  op een rollator of op een rolstoel. Bij seniorenalarmen hebben ze meerdere oplossingen voor ouderen die graag een alarm willen aanschaffen. 

Ouderen en valangst

Ouderen die last hebben van valangst lopen meer risico om daadwerkelijk te vallen. 50% van de senioren die al eens gevallen zijn ervaren valangst. Echter, ouderen die nog nooit gevallen hebben soms ook last van valangst. Maar liefst 30 tot 50% van de ouderen die nog nooit gevallen zijn ervaren angst om te vallen. Volgens onderzoek van het expertisecentrum Val- en fractuurpreventie Vlaanderen valt wereldwijd elke seconde een 65-plusser, elke 11 seconde wordt een 65-plussers opgenomen op spoed na een val en elke 19 minuten overlijdt een 65-plusser ten gevolge van een val. 

Comments are closed.