Wil je nieuwe kunst aan de muur? Probeer een kunstuitleen

Wil je nieuwe kunst aan de muur? Probeer een kunstuitleen

Kunst is een echte toevoeging in huis. Het geeft een creatieve touch aan je interieur en kan echt een eye-catcher zijn. Vaak zegt het ook iets over je als persoon. Aan de muur hang je immers de werken die jij mooi vindt, en vaak heeft dat ook iets te maken met je interesses en persoonlijke voorkeuren. Om van veel kunst te kunnen genieten maken veel mensen gebruik van een kunstuitleen. In dit artikel lees je meer over hoe dat in zijn werking gaat, wat de voordelen zijn en waar je uit zou kunnen kiezen.

Kunstuitleen

Hoe werkt een kunstuitleen?

Bij een kunstuitleen koop je geen werken, maar leen je ze als het ware. In totaal betaal je meestal maandelijks slechts een paar procent van de waarde van het kunstwerk. Je kiest een kunstwerk naar voorkeur uit en vraagt dat aan. Vervolgens kun je kijken hoe het in je huis staat en hou je het of wissel je het voor een ander kunstwerk. Ben je eenmaal tevreden met een kunstwerk? Dan mag je het net zo lang in je bezit houden als je zelf wilt.

Ben je weer uitgekeken op het kunstwerk? Dan ruil je het weer voor een nieuw exemplaar. Het verschilt per kunstuitleen hoe vaak je mag wisselen. Meestal is dat eens in de paar maanden. Soms is een deel van het bedrag dat je als huur betaalt ook een spaarbudget, waarvan je op een later moment weer een kunstobject aan kunt schaffen. Dat spaarbudget wordt dan op het gehele kostenplaatje in mindering gebracht.

De voordelen van een kunstuitleen

Voor kunstliefhebbers heeft een kunstuitleen meerdere voordelen. Op de langere termijn kun je in huis veel variëren in de kunst die je hebt hangen. Zodra je op een kunstwerk bent uitgekeken kun je immers weer ruilen voor een ander exemplaar. Zo blijven de werken interessant en heb je over een langere tijd genomen meer kunstwerken in huis gehad. De variatie is daarom een groot voordeel.

Daarnaast is het ook handig dat je voor kleinere bedragen toch mooie werken aan de muur kunt hangen of in huis kunt hebben staan. Je hoeft niet de volledige aanschafwaarde te betalen, maar betaalt maandelijks een klein percentage daarvan als huur. Om een kunstwerk daadwerkelijk te kopen moet je namelijk flink in de buidel tasten en niet iedereen kan of wil dat. Met een kunstuitleen wordt de kunst dus voor een breder publiek toegankelijk.

Uit welke werken kun je kiezen?

Bij een kunstuitleen zit er voor iedereen wel een kunst exemplaar naar voorkeur bij. In de meeste gevallen kun je uit veel soorten schilderijen kiezen. Van schilderijen van bekende schilders tot de wat onbekende schilders en van kleurrijk tot historische portretten. Het is maar net wat je mooi vindt. Vaak is er ook genoeg keuze uit andere kunstwerken, zoals beeldhouwwerken. Het aanbod is vaak erg divers, waardoor er altijd wel iets bij zit wat je mooi vindt en wat bij de rest van je interieur past.

Comments are closed.